از مانیتور قدیمی خود و کیفیت پایین آن خسته شده ای و میخواهی یک مانیتور جدید تهیه کنی که پاسخگوی نیازهایت باشد اما نمیدانی به چه ویژگی هایی توجه کنی
یا شاید بخواهی یک مانیتور با کیفیت برای کارهای گرافیکی خریداری کنی …
و یا شاید کنجکاو باشی که تفاوت و ویژگیهای مهم در مانیتورها چه هستند که اینقدر تفاوت قیمت ایجاد میکند …
در این مطلب هر آنچه لازم است از مانیتورها بدانی را بصورت مختصر و کامل شرح خواهیم داد؛
بزرگ بودن ویژگی خوبی است
چقدر بزرگ باشد کافیست؟ هنگامی که صحبت از مانیتور کامپیوتر است ، شما انتظار دارید در حالی که موقعیت ها و مستغلات زیادی در صفحه نمایش به شما می دهد ، روی میز شما مناسب باشد و جلوه ای زیبا روی میز کامپیوتر ایجاد کند.
اگرچه در گذشته مانیتورهای کوچکتر از 20 اینچ معمول بودند ، امروزه دیگر نیازی به خرید چیزی زیر 22 اینچ نخواهید داشت مگر اینکه واقعاً فضا را محدود کنید. برای بسیاری 24 اینچ یک انتخاب پایه است چرا که میتوانید تعدادی صفحه را با کیفیت خوب در اندازه 1080p درآن تماشا کنید.
برای کسانی که مانیتور با اندازه های بزرگتر مد نظرشان است انتخاب های زیادی وجود دارد.
مانیتور های 27 اینچ محبوبیت زیادی دارند و مانیتورهای بزرگتر از 30 اینچ هم قیمت های مقرون بصرفه ای دارند.
بطور کلی مانیتور های 24 تا 30 اینچ برای مکان های مختلف مناسب و قابل استفاده هستند. این سایز مانیتورها این امکان را به شما میدهند که از رزولوشن های امروزی و وضوح رنگ خوب بهره ببرید و در عین حال بتوانید چندین صفحه وب را درکنار یکدیگر تماشا کنید که این برای برای برخی متخصان وب بسیار حائز اهمیت است.
از طرفی مانیتورهای 24 تا 30 اینچی چندان گران نیستند مگر اینکه مدلهای بالا (با ویژگی های عالی که در ادامه شرح خواهیم داد) را انتخاب کنید.
• رزولوشن و نوع صفحه نمایش
امروزه هنوز بهترین مانیتورها از نوع LCD هستند که از تکنولوژی LED برای یک محصول باریک که باعث صرفه جویی در مصرف انرژی و در عین حال نور پس زمینه ایده آل می شود، استفاده میکنند.
یکی از ویژگی های مانیتورهای رایانه ای که باید در نظر بگیرید ، وضوح تصویر(رزولوشن) است. زمانی کیفیت 1080p یک ویژگی طلایی به نظر میرسید اما امروزه دیگر یک کیفیت معمولی در نظر گرفته میشود.
رزولوشن تنها ویژگی مهم مانیتورها نیست و در نظر داشته باشید استفاده از رزولوشن بالا در صفحه نمایش کوچک ممکن است آزاردهنده باشد!
1080p:
این رزولوشن برای مانیتورهای 21 تا 24 اینچ مناسب است. این مانیتورها کیفیت خوبی را به شما میدهد و در صورتی که میخواهید از مانیتور با اندازه بزرگتر از 24 اینچ استفاده کنید، رزولوشن 1440*2560 کیفیت مناسبی است یا شاید روزلوشن 4k.
1440p:
1440pهنوز بهترین انتخاب برای گیمرهاست و همینطور برای کسانی که رزولوشن بیشتر از 1080p میخواهند. همینطور برای کسانی که به نرخ تازه سازی (refresh rate) اهمیت میدهند، هزینه مقرون بصرفه ای دارد.
4k:
در تولید فناوری 4k صنایع بیشترین توجه را به مصرف کنندگان داشته اند. بسیار بهتر از 1080 به نظر میرسد و با 2160*3840 پیکسل اخیرا کاهش قیمت چشمگیری داشته است!
5k:
این رزولوشن زمانی عنوان شد که اپل برای اولین بار از ان با imac نام برد. اما هنوز و پس از گذشت چند سال نتیجه مشخصی از آن بدست نیامده است.
• کنتراست، نرخ رفرش و موارد دیگر
چندین ویژگی دیگر از نمایشگر مانیتور در چگونگی کیفیت تصویری که می تواند تولید کند ، تاثیر گذار است که در اینجا به آنها میپردازیم؛
Aspect ratio:
نسبت ابعاد نسبت طول به ارتفاع تصویر را مشخص میکند. یک استاندارد کلی و نسب مناسب برای شما نسبت 9.16 است. این نسبت ابعاد برای بیشتر محتوا های موجود و همینطور تماشای فیلم و بازی عالیست.
Brightness:
مانیتورهای سطح بالای امروزی سطح روشنایی 300 تا 350 cd/m2 دارند. اگر در یک اتاق روشن و یا کنار پنجره کار میکنید، میتوانید از سطح روشنایی بیشتری استفاده کنید. با این حال روشنایی زیاد چشم را آزار میدهد. اگر مانیتور شما سطح روشنایی 250 cd/m2 دارد مناسب و قابل استفاده است.
Contrast ratio:
کنتراست میزان تفاوت بین نور سفید و سیاه را نشان میدهد. کنتراست بالا یک ویژگی خوب است چرا که تفاوت رنگها بهتر دیده نشان داده میشود. با این حال ، اندازه گیری های متعدد برای نسبت کنتراست وجود دارد و مشخصات اعلام شده چندان قابل اعتماد نیست، و خیلی حق انتخاب ندارید.
HDR:
High Dynamic Range یا HDR اخیرا به مانیتورهای کامپیوتری اضافه شده و میتواند تاثیر چشمگیری بر نمایش تصاویر داشته باشد. با این حال ، بیشتر مانیتورهای رایانه ای فاقد درخشندگی لازم برای استفاده کامل از این تکنولوژی هستند و حتی بهترین آنها هم به آن اندازه که تولید کنندگان ادعا دارند نمیتوانند از این تکنولوژی استفاده کنند.
Refresh rate:
نرخ تازه سازی میزان آپدیت تصاویر را نشان میدهد و بیشتر مانیتورها از 60Hz به بالا را ساپورت میکنند و برخی نرخ تازه سازی بالاتری (120-144Hz ) ارائه میدهند. میزان بالای نرخ تازه سازی باعث حرکت نرم تر تصاویر روی دکستاپ شما میشود.
Response time:
زمان پاسخگویی سرعت تغییر تصاویر روی مانیتور را نشان میدهد که با واحد میلی ثانیه اندازه گیری و تعیین میشود. زمان پاسخگویی هر چقدر کمتر باشد برای ویدیوهای اکشن سریع ، بازی های پیچیده و فعالیت های مشابه مناسب تر است
Viewing angle:
زاویه دید برای مانیتورکامپیوتر مانند صفحه تلویزیون مهم نیست ، اما اگر دوست دارید برنامه هایی را در رایانه خود با گروه دوستان تماشا کنید ، یک زاویه دید بزرگتر لازم است تا افراد در طرفین بتوانند به راحتی مشاهده کنند. بطور کلی زاویه دید بیشتر از 170 درجه زاویه دید خوبیست.
• نوع پنل
نوع پنل مورد استفاده در ساخت نمایشگر شما می تواند تأثیر عمده ای بر ظاهر و نحوه عملکرد آن داشته باشد و هر کدام از این پنلها نقاط ضعف و قوت خود را دارد و این تفاوت کمک میکند نیاز مصرف کنندگان مختلف برطرف شود.
TN:
Twisted Nematic یا (TN) رایج ترین نوع پنل که مورد استفاده قرار گرفته و میتوان گفت نمایش خوبی برای کاربران و همینطور زمان پاسخگویی خوبی برای گیمرها ارئه میدهد. اما رنگها در آن کمی شسته به نظر میرسند و زاویه دید خیلی خوبی به ما نمیدهد.
نمایشگرهای TN قیمت مقرون بصرفه ای دارند.
VA:
این نوع پنل که معمولا بصورت MVA و PVA معرفی میشوند، رنگهای بهتر و زاویه دید بهتری نمایش میدهند اما سایه ها کیفیت نمایش آن را پایین می آورند.
IPS:
نمایشگرهای IPS گران ترین نوع نمایشگر هستند اما در ازای هزینه اضافی که پرداخت میکنید کیفیت رنگ بهتر و زاویه دید بهتر و واضح تری که تقریبا افقیست به شما میدهد. یکی از معایب نمایشگرهای IPS زمان پاسخگویی آنهاست که به نسبت از نمایشگرهای TN کمتر است و برای بازی های سطح پایین تر بیشتر استفاده میشود.
• پورت ها
مانیتورها تنها چند درگاه میتوانند داشته باشند که سالهای VGA و DVI درگاه های استاندارد مانیتورها بودند اما امروزه درگاه های HDMI، DisplayPort و USB-C نیز رایج شده اند.
هر کدام از این درگاه ها کاربرد خاص خود را دارد که برای اجرای صفحه نمایش با وضوح بالا یا سرعت بالا میتوانید از آن ها استفاده کنید.
برای اجرای رزولوشن 4K باید از درگاه HDMI1.4 استفاده کنید اما HDMI2.0 برای Refresh Rate 60HZ مورد نیاز است.
اگر میخواهید Refresh Rate بالا برای بازیهای سنگین بکار بگیرید، DisplayPort 1.4 میتواند رزولوشن 8K با 60 HZ یا 4K با 200HZ را برای شما ساپورت کند.
کمی قدیمی تر، DisplayPort 1.2 میتواند 1440P و 1080P را با Refresh Rate بالا هندل کند. پس اگر رزولوشن 4K انتخاب نکرده اید این پورت برای رزولوشن های پایین باید مناسب باشد.
USB-C پورتی است که میتواند رزولوشن های بیشتر از 4k را ساپورت کند اما به اندازه ی DisplayPort قابلیت ندارد.